Aktualności
Dnia 24.10.2014 r. młode kobiety - uczennice wszystkich klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, w ramach lekcji biologii miały okazję uzyskać cenne informacje dotyczące profilaktyki zdrowotnej od położnej ze Szpitala Powiatowego - pani Anety Szostak - Walas. Ta niecodzienna lekcja biologii została zorganizowana przez nauczyciela p. Agnieszkę Frejlich i przebiegała pod tytułem ,,Sekrety kobiecości”.
Wojewódzkie obchody Dnia Edukacji Narodowej w tym roku szkolnym skupiły pedagogów z województwa świętokrzyskiego w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Ożarowie. Część artystyczną zaprezentowali uczniowie skupieni w zespole „Iskra”. Swoją obecnością zaszczycili tę uroczystość: kurator oświaty województwa świętokrzyskiego pani Małgorzata Muzoł, prezes Okręgu Świętokrzyskiego ZNP pani Wanda Kołtunowicz, prezes ZNP Sławomir Broniarz, poseł na sejm RP pan Mieczysław Pawlak, marszałek województwa świętokrzyskiego pan Kazimierz Kotowski oraz starosta opatowski pan Bogusław Włodarczyk.
W dniach 20 – 21 listopada 2014r. zgodnie z programem innowacyjnym realizowanym w naszej szkole młodzież z klas mundurowych pod opieką nauczycieli wyjechała na obóz szkoleniowo – integracyjny do miejscowości Chotowa. Podczas pobytu uczniowie odbywali szkolenie z zakresu samoobrony, doskonalili elementy musztry i uczestniczyli w zajęciach kształtujących postawy patriotyczne. Podnosili także poziom swojej sprawności ogólnej na ściance wspinaczkowej, jak również przeszli szkolenie w parku linowym o czterech stopniach trudności. Niezapomnianych wrażeń każdemu uczestnikowi zgrupowania dostarczyła tzw. „Tyrolka", czyli zjazd na linie o długości 380m. nad zalewem, znajdującym się przy ośrodku. Uczniowie musieli wejść na wieżę o wysokości 25 m. i nad wodą przedostać się na drugi brzeg.
W dniu 15 października 2014r. uczniowie klas pierwszych Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Nr1 w Opatowie kolejny raz uczestniczyli w zajęciach kulinarnych. Odbyły się one w ramach współpracy szkoły z Agencją Rynku Rolnego w Kielcach. Młodzi adepci sztuki kulinarnej pracowali w nowoczesnej szkolnej pracowni gastronomicznej pod kierunkiem szefa kuchni z restauracji "Monte Carlo" w Kielcach pana Pawła Ptasia oraz pani Agnieszki Łukawskiej. Restauracja „Monte Carlo” jest według czytelników gazety „Echo Dnia” najlepszą restauracją w województwie świętokrzyskim i zdobyła I miejsce w konkursie Wojewody Świętokrzyskiego i Marszałka Województwa Świętokrzyskiego „Restauracja z kuchnią regionalną”. W pierwszej części zajęć uczniowie wzięli udział w przygotowaniu regionalnych potraw świętokrzyskich dostosowanych do potrzeb współczesnego konsumenta, takich jak: zalewajka świętokrzyska, zupa cebulowa z grzankami, żeberko duszone w białej kapuście, zawijaniec ze szparagami, caprese po polsku, panierowany oscypek z żurawiną, naleśniki ze szpinakiem, filet drobiowy w rozmarynie, śledź po kielecku. Druga część zajęć miała charakter typowo warsztatowy.
- Szkolenie uczniów Technikum Mechanizacji Rolnictwa przez przedstawicieli Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
- Dzień Edukacji Narodowej w Zespole Szkół Nr1 w Opatowie
- Klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych doskonalili umiejętności zawodowe na warsztatach kulinarnych w terenie
- Europejski Dzień Języków w Zespole Szkół Nr1
- Pomaganie mamy we krwi